Ergin KÜLÜNK

 

Ergin KÜLÜNK, Büyük Çamlıca Camii ve Külliyesini yapan İstanbul Cami ve Eğitim- Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı’dır.

Aslen Rize vilâyetinin Güneysu Kazasından olan Sn. KÜLÜNK 1951 yılında Tepebaşı (eski adı ile Singaz) Köyü’nde ev hanımı Rahmetli Şaziment Hanım ile Astsubay Rahmetli  Muhammed Bey’in ilk evlatları olarak doğmuştur.

Asker olan babasının görevi gereği değişik illerde vazife yapmasından dolayı, ilk ve orta öğrenimini Ankara, İstanbul, Rize ve Erzincan’da, lise öğrenimi de Diyarbakır’da 1969 yılında mezun olduğu Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde tamamlamıştır.

Babası 43 yaşında emekli olunca evlatlarının daha iyi bir eğitim alması amacıyla ailesiyle İstanbul’a gelen Ergin Külünk, 1975 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun olur.

Sektörün değişik alanlarında şantiye mühendisliği, şantiye şefliği, proje müdürlüğü görevlerinde bulunan Ergin Külünk, 80’li yılların ortalarından sonra uluslararası nakliye, sigorta acenteliği, tır taşımacılığı ve gümrükleme işleriyle uğraşan aile şirketleri “İnanç Dış Ticaretleri” grubunda yönetici/çalışan olarak görev yapmış ve emekli olmuştur.

Ergin Külükn,12 Eylül öncesi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN Bey’in başkan olduğu Milli Selamet Partisi İstanbul İl Gençlik Kolları’nda Başkan Yardımcılığı görevini yapmıştır.

2012 yılında Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın teklifleriyle, Büyük Çamlıca Camii ve Külliyesi’ni yapan İstanbul Cami ve Eğitim- Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanlığı’na getirildi. O günden bu güne dernek başkanlığını yürütmektedir.

Aynı zamanda yapımı devam eden Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin yapımını üstlenen “Levent Camii Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin de başkanıdır.

Geniş ve farklı alanlarda elli seneyi aşkın kendi tabirince “Çakı çakmak, ayna tarak, tesbih, kalem, obje” gibi farklı dallarda eserlerin olduğu bir koleksiyona sahiptir. Ayrıca sayısını kendisinin de net bilmediği büyük bir kütüphâneye sahip olması, onun kitaplara olan düşkünlüğünün en iyi kanıtıdır.

Günümüzde maalesef unutulmaya yüz tutan “Günlük Tutma” gibi güzel bir alışkanlığa sahip olan Ergin Külünk, kendisini ziyaret eden tüm gençlere de bu konu da öncelikle kitap okuma ve günlük tutma konusunda “kıssalı- hisseli-hikâyeli” tavsiyeleri olmaktadır. Kendi tabiri ile; 65 senedir çalışan ve okuyan biridir.

Yakın tarih, özellikle ülke tarihimiz ve daha özelde cennet-mekân Sultan Abdülhamid Han dönemi ve Cumhuriyet Türkiyesi’nin kuruluşu ile alakalı okumaları, araştırmaları olan Ergin Külünk’ün baskıya hazır kitapları da bulunmaktadır.

Aile şirketler grubunu yöneten iş adamı, “okur/yazar/konuşur/şair” 10’un üzerinde basılmış kitabı olan Nejdet Külünk ve Ak Parti  MKYK üyesi, 24.25.26.dönem Ak Parti İstanbul milletvekili, “okur/yazar/konuşur” ve 20’ye yakın basılmış kitabı olan Metin Külünk’ün ağabeyleridir.

Evli ve Mustafa-Zahit, Muhammet Talha adında iki erkek evlat sahibi olan Ergin Külünk’ün Azra-Beren ve Ergin Selim adlarında dünya tatlısı iki torunu vardır.