Gökhan BİRBEN

Rize‘nin Pazar ilçesine bağlı Subaşı köyünde doğdu. Gökhan BİRBEN 12 yaşına kadar köyünde yaşadı. İlkokul, ortaokul ve liseyi Rize’de okudu. Daha sonra İstanbul’a gitti. Fenerbahçe genç takımında iki yıl futbol oynadı. Bir dönem Kadıköy Kuşdili Musiki Cemiyetinde müzik eğitimi aldı. İstanbul’dan memleketi Rize’ye döndüğünde radyo programları yapmaya başladı. Kazım Koyuncu ve Kemal Sahir Gürel ile bir araya gelerek bir demo kayıtlar yaptılar.

Ardından “Hey Gidi Karadeniz” albümü piyasaya çıktı. Albüm hazırlıkları sürerken Kazım Koyuncu’ya Gülbeyaz dizi filminin müziklerini yapması teklifinde bulunuldu ve bestesi Kazım Koyuncu’ya ait olan “Hey Gidi Karadeniz” adlı şarkıyı Gökhan Birben seslendirdi.Şarkı dizinin yayınlandığı dönemde ilgi ile karşılandı.

Gökhan Birben, albümlerinde daha Karadeniz yöresine ait şarkıları derleyerek Hemşince ve Lazca şarkılara yer verdi.

“Birben’nin bir röportaj sırasında Yöresi, kültürü ve albümü için söylediği söz”:

Bir çam ağacının altında oturuyorsunuz. Herkes o ağaçtan farklı çıkarlar üretebilir. Biz o ağaca değerini anlamak için duygumuz ile yaklaştık. Onun yıllardır o doğanın dengesini sağlamak için neler yaptığını düşündük. Bazıları ise o ağaçtan ne kadar tahta çıkacağını hesap eder. Biz tarihimize geçmişimize ve özümüze sahip çıkmaya çalışıyoruz. Geçmişimizden bu güne kalan tarihi dokuyu restore edip yaşatmaya çalışıyoruz. Bu mirası borç aldık ve bu borcu geri ödüyoruz”