Hasan EKŞİ
Hasan Ekşi, Hacı Tayyar Ekşi ve Hacı Emine Ekşi’nin oğlu olarak 13 Eylül 1952 tarihinde İkizdere’de dünyaya geldi. O dönemin şartlarından dolayı nüfus kâğıdına doğum tarihi 1 Temmuz 1954 olarak işlendi. İlkokulu, İkizdere Tulumpınar Köyü İlkokulu’nda okudu. İlkokulu bitirdikten sonra ailesiyle beraber Erzurum’a göç etti. Ortaokulu ve liseyi Erzurum’da okuduktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun olarak eğitim hayatını tamamlamış oldu.
Okula gittiği zamanlarda müteahhitlik yapan babası Tayyar Ekşi’nin inşaatlarında bilfiil çalıştı ve bu konuda kendisini geliştirdi. Üniversite yıllarında öğrenci liderlerinden birisi oldu. Üniversitede okurken 1975 yılında inşaat müteahhitlik belgesini alarak kendi başına inşaat yapma yetkisini aldı. 1981 yılında 4 aylık kısa dönem askerlik vazifesini Antalya’da ifa etti. Askerlikten sonra ailesi ile İstanbul’a taşınarak Üsküdar’a yerleşti.
Doğu illerinde inşaat yapmaya devam eden Hasan Ekşi, zamanla İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin diğer bölgelerinde de inşaat taahhüt işleri yapmaya başladı. Özellikle kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte çalışarak yüzlerce inşaat projesini başarıyla gerçekleştirdi.
1990 yılında hacca gitti. Hac dönüşünde oğlu Muhammed Fatih, lösemi oldu. Bu nedenle oğlunun tedavisi için İngiltere’ye gitti. 1994 yılına kadar oğlunun hastalığı nedeniyle kısmen İngiltere’de kısmen Türkiye’de bulundu. 1994 yılı Ekim ayında oğlunu kaybetti. Bu kayıp, onun sivil toplum mücadelesi için bir milat oldu . Böylece 1996 yılında Ekşioğlu Vakfı Başkanlığı’nı kabul etti.
Ekşioğlu Vakfı başkanlığı esnasında öncelikle akraba dayanışmasını artırmak için vakfın teşkilatlanmasına önem verdi. Birçok il ve ilçe merkezinde vakfın temsilciliklerini açtı. Rize ve İkizdere ekonomisine katkı sağlamak düşüncesiyle yayla turizmini desteklemek amacıyla Ağustos 1996’da Ovit Yayla Şenlikleri‘ni başlattı. 2 dönem yaptığı başkanlığı 1998 yılında devretti.
Ekşioğlu Vakfı çatısı altında edindiği tecrübeler ile Rize için girişimlerde bulundu. Farklı alanlarda faaliyet gösteren ilçe derneklerini tek bir çatı altında birleştirmek ve daha etkili faaliyetler yapmak düşüncesiyle kurulan Rize Dernek ve Vakıflar Birliği’ni kurumsallaştırdı. RİDEVA olarak birçok etkinlik gerçekleştirdi. Özellikle İstanbul’a göç etmiş Rizelilerin memleketlerine yatırım yapması ve genç nesillerin memleketlerini tanıması amacıyla faaliyetler sergiledi. Üsküdar Meydanı’nda gerçekleştirilen ve daha sonra gelenekselleşen Rize Günleri Şenliği bunlardan birisidir.
Sivil toplum hareketinin daha da kurumsallaşması için RİDEVA’yı bir dernekler federasyonuna dönüştürdü ve RİDEF’i kurdu. Eşzamanlı olarak kurulan diğer il dernek federasyonları ile birlikte Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu’nu kurarak daha büyük bir atılım yapmış oldu.
KASTOB çatısı altında Karadeniz Bölgesi ölçeğinde faaliyetler gerçekleştirdi. Karadeniz’e komşu ülkeler arasında ticari ve dostluk ilişkisinin gelişmesi için çaba gösterdi. İstanbul’da yaşayan Karadenizlilerin memleketlerini tanıması için meydan şenliklerini organize etmeye devam etti. Türkiye’de birlik ve beraberliğin tesisi için Karadenizli dernekler olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gezi gerçekleştirdi. Bu gezide valilik, belediye başkanlığı ziyaretleri yanında yerel dernekler ile ortak toplantılar gerçekleştirdi. Çarşı gezileri ile esnaf ve halkla fikir alışverişinde bulundu. Bunun neticesinde 2006 yılında Türkiye çapında faaliyet gösterecek olan Tüm Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu yani TSTK’yı kurdu.
TSTK çatısı altında il gezileri, Ramazan şenlikleri, bölgesel seminer ve konferanslar gibi birçok faaliyete imza attı. Bununla beraber Türkiye’nin en’leri başlığı altında ödül törenleri ile alanında başarılı insanlarımıza teşvik edici ve onurlandırıcı ödüller verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün son dansının filmleştirilmesi için yapım sürecine katkı sağladı. Milli ve manevi değerlerimizi ön plana alacak farklı konu başlıklarında yüzlerce organizasyon gerçekleştirdi.
Sivil Toplum için sergilediği bütün mesaisi yanında inşaat sektöründe faaliyet gösteren EKŞİ Grubu firmaları ile gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında büyük inşaat projelerine imza attı. EKŞİ Grup olarak 2001 yılında Nijerya’da inşaat işi sözleşmesi imzalayan ilk Türk firması oldu. 250 Milyon Dolarlık yol projesini başarıyla gerçekleştirdi. Bunun yanında Nijerya Merkez Bankası binası projesini başarıyla tamamladı. Nijerya başta olmak üzere bölge ülkelerinde farklı sektörlerde yatırım yaptı. Ayrıca bölge insanının eğitimi için çaba gösterdi.
Afrika dışında özellikle ata yurdumuz olan Orta Asya ülkelerinde de yatırımlar gerçekleştirmek için şubeler açtı. Rusya’nın başkenti Moskova’da konut projeleri gerçekleştirdi. Yakutistan’da, Özbekistan’da ve Romanya’da çeşitli inşaat projeleri için sözleşmeler imzaladı.
Hem sivil toplum hem de iş hayatı olarak dopdolu bir ömür süren Hasan Ekşi, ailesi ile ilgilenmeyi de asla ihmal etmedi. Dünyada milyonlarca insanın ölümüne sebep olan Covid 19 virüsünün Türkiye’de ilk etkilediği insanlardan birisi oldu. 6 Mart 2020 tarihinde yakalandığı bu virüsten bütün çabalara rağmen kurtulamayarak 15 Nisan 2020 tarihinde vefat etti.
Son yorumlar