Hikmet HABERAL

Hikmet HABERAL - 1Rize‘nin Pazar İlçesi Subaşı Köyü’nde doğan Hikmet Haberal, lise eğitimini Fındıklı Lisesi’nde tamamladıktan sonra Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Turizm ve Otelcilik Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde tamamladı. Evli ve bir kız çocuğu babası olan Hikmet Haberal’in yayınlanmış yüksek lisans tezim ve 6 adet kitabı vardır. Yüksek Lisans Tezi: ‘’Yaylacılık Kültürünün Sürdürülmesinde Turizmin Önemi ve Rize Yaylaları Örneği’’ başlığı altında yapan Hikmet Haberal’in kitapları şöyledir:

1. 2013 yılında TC. Kalkınma bakanlığının koordinasyonunda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ve ‘’Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi’ isimli kitabı, Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Tarafından bastırıldı.

2.  Ocak 2015 te ‘’Turizmde Alternatif; Ekolojik Turizm – Doğa Turizmi – Kırsal Turizm – Yayla Turizmi’ ,

3. Şubat 2015’te “Turizmde Kültürel Miras – Rize”

4. Şubat 2016’da ’’ Yaşayan Kültür doğu Karadeniz; Trabzon-Rize-Artvin)’’ (Türkçe-İngilizce-Arapça)

5. Şubat 2016’da  ‘’Rize Vadileri ve Yaylalar’’ ( Türkçe-İngilizce)

6. Mayıs 2019’da   ‘’Rize – Pazar (Athena) Tarih Kültür Turizm’’

 

Turizm alanında yazmış olduğu ve yayınlanmayı bekleyen 4 adet bilimsel kitabı bulunmaktadır:

1.Çamlıhemşin (Tarih- Kültür –Turizm)

2.Tabiat Şehri Rize

3.Yaylacılık Kültürü ve Rize Yaylaları

4.Gümüşhane (Tarih- Kültür –Turizm)

Rize’de turizmin gelişmesi için büyük çaba harcayan Hikmet Haberal, 2000 yılından itibaren Doğu Karadeniz’e turlar gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Haziran 2017 yılında, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının ortak projesi olan Türkiye’deki Dağların Planlanması’nda ( Kayak Merkezleri ) görev aldı.

Temmuz 2019 Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı Kapsamında 1. Uluslararası Kaçkar Yayla ve Bisiklet Festivali Rize – Artvin İl ve İlçe Merkezlerinde gerçekleştirdi. Ocak 2020’den itibaren Doğu Karadeniz Bölgesi Kış Turizm Merkezleri ve Kayak merkezleri Projelerini yaptı.

Ocak 2020 yılında Kültür ve Turizm bakan yardımcısı Tarafından Doğu Karadeniz turizm raporu hazırlanması için görevlendirildi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde ücretli olarak öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam ediyorken aynı zamanda Haziran 2017 den itibaren; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ‘’İllerin Tabiat Turizmi Master Planlarını’’ Yapmaya devam ediyor.

Kongre ve Fuarlara katılıyor. Kitap satışı yapıyor. Tıbbi Aromatik bitkiler üzerinde Karadeniz bölgesinde araştırmalar yaparak çalışma alanları sürekli genişleten Hikmet Haberal, Eylül 2020’de Erzurum İspir Belediyesi ile beraber Avrupa Birliği’ne yaptığı proje Avrupa hareketlilik haftasında Türkiye’ deki 500 proje içinde 1. oldu.

Yine 2020’nin Haziran – Kasım ayları arasında Rize Anzer Yaylası Kış Turizmi ve Kayak merkezleri çalışmalarını yaptı. Hayallerinin peşinden koşmaktan geri durmayan Hikmet Haberal’in Karadeniz’de Sinema Belgesel filmi projesi de çalışmaları arasında yer almaktadır. Bütün bunların yanı sıra Uluslararası Sağlık Turizmi Federasyonu (UTSAF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz bölge temsilcisidir.

Orta seviyede İngilizce bilen Hikmet Haberal’in çok sayıda da sertifikası vardır: Sertifikalar ve Programlama Dilleri: Delfhi, Fidelio, Sis Bar, Avicenna, Spss, Abap/4, Pl I, Eta Sql, Go,Lks,Zirve,Tabim,(Bilgisayarlı Muhasebe ve Ön Muhasebe Programları Sertifikası)Visual Basic, Fortran, Sql, İlk Yardım Sertifikası, TFF C Kursu Futbol Antrenörlük Belgesi.