Mehmet Erkan Çil

Mehmet Erkan Çil, 1973 yılında Rize’nin Çayeli ilçesi Aşıklar Deresi çevresindeki Abdullahhoca köyünde Haşim Çil’in oğlu olarak dünyaya geldi. 1986 yılında Çayeli’nde Kızılay Berber Salonu’nun ortakları İhsan ve İzzet Naroğlu’nun yanında berberlik mesleğine ilk adımını atan Mehmet Erkan Çil, burada iki yıl çıraklık yaptı. Daha sonra Çamlıhemşin Ayder’de Memiş Tumay’ın yanında çalışarak kendini geliştirmeye devam etti.

1989 -90 yılında Ankara’ya gelerek eniştesinin yanına gitti. Keçiören’de Baki Bektaş Bey’in yanında çırak olarak çalışmaya başladı. Bu dönem onun için sil baştan oldu ve hayatında  için yeni bir sayfa açıldı. Burada zor günler geçerek hayat tecrübesi kazandı. Kendisinden yaşça küçük insanlardan emir almak, kendisine zor gelse de bu şekilde sabırlı olmayı öğrendi. Ustasından çok fazla deneyim kazandığını ifade eden Mehmet Erkan Çil, burada dokuz ay boyunca çalışır. Bu süre içerisinde kendini geliştirdiği gibi hedeflerini de büyük tutar.

Kendisindeki yeteneği gören ustası, koltuğunu ona verdi. Ama sevincini tam olarak yaşayamadı. Çünkü onu işinden etmek için o işyerinde Baki Bektaş Bey’in üç kayınçosu da orada çalışıyordu. Ustanın koltuğunu ona bırakmasını kabullenemediler. Ancak üç kişinin içinden Hüseyin ustayı iyi bir usta olarak ayırır. Hedef belirleyip yükselmesi için hatta dünya şampiyonu olması için onu hırslandırırlar. Böylece sabırla işinin hakkını vererek ustasıyla vedalaşır.

2 yıl başka bir yerde çalıştıktan sonra 1993 yılında kendi dükkanını Ankara Aydınlıkevler’de açtı. Duayen kuaför amcam Servet Çil’i İstanbul’dan Ankara’ya çağırdım. Yanında olmasını isteyen Mehmet Erkan Çil, amcasının “Koluna saat tak tıraş süreni 20 dakikaya indirene kadar hızlı ve dikkatli tıraşını yap! Yarışmaya gireceksin” demesi ile 19 yaşında yarışma için hazırlanmaya başlar.

İlk yarışması 1994 yılında Türkiye Kuaförler Berberler Federasyonu Türkiye Şampiyonası milli takım ekip seçme yarışması oldu. Yarışma sonucunda milli takıma girdi. 1995 yılında milli takımla İtalya’ya dünya şampiyonası için gider. Milli takımda yarışarak ekip olarak dünya şampiyonu oldular.

1995 yılında Rize/Çayeli adına yarışmak isteyince dönemin belediye başkanı Sayın Mustafa Kaşıkçı, ona plaket takdim eder. Memleketim adına yarışır. Beğeni ödülü alarak Rize’ye manevi borcunu ödemeye çalıştı. Birkaç etkinlikte daha yer aldıktan sonra 1995 yılında askere gitti.

1997 yılında askerden dönünce dünya şampiyonası İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Sarayı’nda yapıldı. Organizasyona Türkiye Kuaförler Federasyonu Başkanı olarak (rahmetli ) Ömer Aydıner başkanlığında ev sahipliği yapıldı.

Bu yarışmada Prens Adaları en büyük kupası olan Grand Prix kupasını kazandı. Ayrıca milli takımı temsil etmek üzere bir kupada başarılı kombin çalışması kupası aldı. 2000 yılında Ürdün’e dünya şampiyonasına katıldı. Milli takım ekip olarak Ozkar Ödülü aldı. 2000 yılı sonunda Ankara Berberler Odası’nın saç kesim yarışmasında jüri başkalığı görevini üstlenen Mehmet Erkan Çil, o günden sonra yarışmalara son verdi. 16 yıl aradan sonra 2016 yılında tekrar geri döndü. Bu sefer ekmek yediği ikinci memleketi olan Muğla/ Milas adına Berber Kuaför ve Güzellik Salonları Derneği Başkanı sıfatıyla yarışmacı oldu. Ve milli takım adı altında yapılan yarışmada 300 sanatsever meslektaşıyla elemelerden ilk 5 içinde olmayı başardı. Milli takım adı altında olan bu yarışma başarısız bir yönetim olduğunu düşünerek yarışmalara son verir.

39 yıllık meslek hayatında 25 berber salonu işletmesi ile 30 başarı belgesi, 9 plaket, 10 kupa, 14 madalya ile renkli hayatına yakında sinema ve dizi olmak üzere oyunculuğu da ekleyerek devam etmeyi amaçlıyor.