Prof.Dr.Behçet AÇIKMEŞE

Prof.Dr.Behçet AÇIKMEŞE - 1Rize‘nin Ardeşen İlçesi’nde dünyaya gelen Prof.Dr.Behçet AÇIKMEŞE Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1994 yılında ABD’ye gitti. Master ve Doktorasını Purdue Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği, Uzay ve Uçak Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2003 yılında NASA’nın Jet Propulsion Laboratory bölümünde görev aldı. NASA’nın bir çok projesinde imzası bulunan başarılı Doktor halen Texas Üniversitesi Uzay ve Uçak Mühendisliği ve Mühendislik Mekaniği Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Açıkmeşe’nin NASA‘daki görevi de devam ediyor.

Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe 2003’te NASA’nın Güdüm Kontrol Analiz Grubu ‘Jet Propulsion Laboratory’de (JPL) çalışmaya başladı. Burada geliştirdiği algoritmalardan birisi, 6 Ağustos 2012’de Mars’a ulaşan Curiosity aracının daha geniş bir alanda inceleme yapabilmesine kritik bir katkıda bulundu.

Bugün Washington Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden ve Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un kurduğu uzay araştırma şirketi Blue Origin’le ortak bir proje yürüten Prof. Açıkmeşe, JPL’de yaklaşık 10 yıl çalıştı. Ancak JPL’den ayrıldıktan 9 yıl sonra, Curiosity için geliştirdiği algoritma, 18 Şubat 2021’de yine Mars’a inen Perseverance isimli uzay aracına da uyarlanarak kullanıldı.

603c8f22554283075c3c4ce4

Prof.Behçet Açıkmeşe’nin algortimasının kullanıldığı Mars’a giden Perseverance Uzay Aracı