Prof.Dr. Mehmet Haberal

1944 yılında Rize’nin Pazar ilçesi Subaşı Köyü’nde dünyaya gelen Prof.Dr. Mehmet Haberal, Zonguldak Gazi İlkokulu’unu bitirdi. Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi’nde ortaokulu ve liseyi tamamladı. 1967 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu oldu. İleride büyük başarılara imza atacak olan Mehmet Haberal, 1971 yılında genel cerrahi uzmanı oldu. 1973 yılında ABD Galveston, Texas’da Shriner’s Yanık Enstitüsü ve John Seally Hastanesi’nde yanık tedavisi üst ihtisası yaptı.

1974-75 yıllarında ise Colorada Üniversitesi Tıp Fakültesi, Transplantasyın Merkezi’nde transplantasyon üst ihtisasını tamamladı ve Türkiye’ye döndü. 1975 yılında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümü’nde Yanık ve Organ Nakli Ünitelerini kurdu. Aynı yıl Türkiye’de ilk kez canlı donörden böbrek naklini gerçekleştirdi. Sonra da Dünya Yanık Derneği ulusal temsilcisi seçilerek 1976 yılında genel cerrahi doçenti oldu.

1978 yılına geldiğinde ise Avrupa Organ Nakli Vakfı’ndan temin edilen organla Türkiye’de ilk kez kadavradan böbrek naklini gerçekleştirerek başarılarını devam ettirdi.

3 Haziran 1979 yılında yasalaşan 2238 sayılı kanun ile organ ve doku nakli yasasının çıkmasını sağladı. Aynı yılın temmuz ayında Türkiye’de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini gerçekleştirerek 1. Ulusal Yanık Kongresini Ankara’da düzenledi.

1980 yılında da Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’nı kurarak bir ilke daha imza attı. Bu vakfa bağlı olarak Ankara’da ilk Hemodiyaliz Merkezi’ni kurdu. 1982 yılında da genel cerrahi profesörü oldu ve Dünya Yanık Derneği Yürütme Kurulu üyesi ve aynı derneğin Doğu Akdeniz Bölge temsilcisi seçildi.

Başarıdan başarıya koşan Mehmet Haberal, 1983 yılında Ankara’da ilk organ nakli kongresini düzenledi. O güne kadar tüm dünyada en fazla 36 saat saklanabilen kadavra böbreklerini soğuk iskemi sürelerini 111 saate kadar uzatılmasını sağlayan çalışmasını yaptı.O yıl tıbbi başarılarından dolayı Sedat Simavi Vakfı, Sağlık Bilimleri Ödülü’nü aldı.

1984 yılında ise Akdeniz Yanık Kulübü kurucu üyesi seçildi.  Aynı zamanda Orta Doğu’da organ paylaşımı ve teminini kolaylaştırmak için Orta Doğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı’nı kurdu.

1985 yılının 17-20 Kasım’ında İstanbul’da Orta Doğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı’nın ilk kongresini düzenledi. Aynı yılın eylül ayında Ankara’da Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Hastanesi’ni kurdu. 1985 yılında çok önemli olan EVERETT IDRIS EVANS ÖZEL ÖDÜLÜ’ne Amerikan Yanık Derneği tarafından layık görüldü.

Başarılarını her geçen gün artıran Haberal, 1986’da Dünya Yanık Derneği Genel Sekreter Yardımcısı seçildi. Bu yıl Haberal Eğitim Vakfı’nı kurdu. Bu vakıf kurulduğu günden bugüne 5000 öğrenciye karşılıksız burs vermiştir. Ayrıca burs verdiği öğrencilere eğitim ile birlikte çalışma imkânı sunarak, ulusal ve ulusalararası alanda her türlü desteği sağlamıştır. Amerikan Cerrahi Derneği (Fellow of the American College of Surgeons –  FACS) üyesi seçildi. 1987 yılında Orta Doğu Organ Nakli Derneği Kurucusu ve Başkanı olarak görev aldı.

1988 yılında İstanbul’da, Türkiye’de ilk defa Bölgesel Doğu Akdeniz Yanık Kongresi’ni ve Ankara’da ilk Orta Doğu Organ Nakli Derneği Kongresi’ni düzenledi. Aynı yılın aralık ayında Türkiye ve bölgede kadavradan ilk başarılı karaciğer naklini gerçekleştirdi.

15 Mart 1990 yılında ise yine bir ilke imza atar ve Türkiye, Avrupa ve bölgede bir ilk olan, çocuklarda canlıdan kısmi karaciğer naklini gerçekleştirir. 24 Nisan’da Dünya’da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim adamı, erişkinde canlıdan kısmi karaciğer naklini başarıyla yapar. Ekim ayında da Türkiye Organ Nakli Derneği Kurucusu ve Başkanı olur.

16 Mayıs 1992’de Dünya’da yine ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim adamı, aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek nakil operasyonunu başarıyla gerçekleştirir. Bu yıl aynı zamanda New York Bilim Akademizi üyesi oldu.

1993 yılında ise Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı ve Haberal Eğitim Vakfı ile birlikte Başkent Üniversitesi’ni kurdu.Üniversite, 11 fakülte (Fen-Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Tıp, Sağlık Bilimleri, İletişim, Diş Hekimliği, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık ile Eğitim Fakülteleri), 7 enstitü (Organ Nakli ve Gen Bilimleri, Fen Bilimleri, Eğitim Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler, Yanık, Yangın ve Doğal Afetler, Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler) ve 5 Meslek Yüksek Okulu ile İngilizce Hazırlık Okulu’ndan oluşmaktadır. Ankara’da Başkent Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni açtı.

1994 yılının 3 Eylül’ünde Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni açtı. Ardından 1995 yılında ise Türkiye’de Yanık ve Yangın Afetleri Derneği’ni kurdu.

Büyük işler başaran Haberal, 1994 yılında da İzmir’de Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni açtıktan sonra 1995’te Türkiye’de Yanık ve Yangın Afetleri Derneği’ni kurdu.

Yalova’da, Türkiye’de kırsal kesimde hizmet veren ilk Diyaliz Merkezi’ni 1998 yılında açarak hizmete sundu. Aynı yıl Adana’da Başkent Üniversitesi Hastanesi’ni açtı ve Orta Doğu Yanık ve Yangın afetleri Derneği’ni kurdu.

Yine Ankara’da Başkent Üniversitesi Ayşeabla Okulları’nı 1999 yılında açtı.

2000 yılında Alanya Başkent Hastanesi’nin açılmasını sağladı. Bu yılın ağustos ayında Dünya Transplantasyon Derneği’nin Roma’daki kongresinde kendisine Türkiye ve Dünya’da organ naklinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı ilk kez Türk ve Müslüman bir bilim insanı olarak “MİLENYUM MADALYASI” verildi. 20 Kasım’da Ankara’da yeni Başkent Hastanesi’ni açtı. Ayrıca bu yılın nisan ayında Transplant Olimpiyatları Derneği etkinlikleri yapıldı.

2002 yılında Başkent Üniversitesi Adana Seyhan Hastanesi’ni açtı. Aynı yıl Klinik ve Deneysel Araştırmalar Derneği’ni kurduktan sonra 2003 yılında Amerikan Cerrahi Birliği’nin Onursal Üyesi seçildi. Yine 2003 yılında Başkent Konya Hastanesi açtıktan sonra 2004 yılında ise Cerrahi Araştırmalar Akademisi Üyesi ve Türkiye Temsilcisi oldu. Kanal B, Radyo Başkent ve Başkent Haber Ajansı’nı kurdu. 2004 yılının Ağustos ayında Japonya’da yapılan Dünya Yanık Derneği kongresinde 2006-2008 Dönem Başkanlığı’na seçildi. 2005 yılının Eylül ayında Prag, Uluslar arası Cerrahlar Birliği (Fellow of the International College of Surgeons – FICS), üyesi seçildi

Başarıdan başarıya koşan Haberal, 2006 yılındada başarılarına devam etti. 15-23 Mayıs, Massachusetts General Hospital ve Johns Hopkins Hospital’da ders vermek için davet edildi. 4 Mayıs, Dünya Organ Nakli Derneği’nin Orta Doğu ve Afrika bölge encümeni olarak seçildi. 15 Mayıs, Azerbaycan Tıp Üniversitesi’nde Fahri Doktora unvanı verildi. 15 Mayıs, Pakistan Karaçi’de Üniversitesi tarafından Bilimsel Doktora unvanı verildi. Haziran, Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (the Middle East Burn and Fire Disaster Society-MEBFDS) Başkanlığı’na seçildi. Eylül, Dünya Yanık Derneği (International Society for Burn Injuries-ISBI) 2006-2008 dönem başkanı oldu. Eylül, Brezilya Yanık Derneği Yönetim Kurulu Onursal Üyesi seçildi. Uluslararası Cerrahlar Birliği üyeliğine seçildi. 26 Kasım, Kuveyt Sağlık Bakanı Şeyh Ahmad Al-Abdulla Al-Sabah tarafından “Ömür Boyu Başarı Ödülü” verildi.

Ömrü boyunca kendini bilime adayan Mehmet Haberal, 2007 yılında da çalışmalarını durmaksızın sürdürdü. 13-15 Mayıs, Doğal Bağışıklık Derneği Toplantısı’nı ( Society of Innateimmunity Meeting) Ankara’da düzenledi. 01-07 Temmuz, Organ Nakli Derneği’ nin Yeni Fikir Lider Toplantısı’nı ( The Transplantation Society New Key Opinion Leader Meeting ) Ankara’da düzenledi. 04-06 Temmuz, Başkanlığını yaptığı Türkiye Organ Nakli Derneği’nin 9. Bilimsel Kongresi’ni (9th Meeting of the Turkish Transplantation Society) Ankara’da düzenledi. 17 Eylül, Ankara’ da Cerrahi Müdahelede Kalite ve Eğitim Konulu Sempozyum ( Symposium on Surgical Education and Quality) düzenledi. 18-19 Ekim, Uluslararası Cerrahlar Birliği Avrupa Federasyonu Türkiye Bölümü Toplantısı’ nı (International College of Surgeons European Federation Turkey Section Meeting) Antalya’da düzenledi. 2 Kasım, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ tarafından Organ Bağışı ve Organ Nakli alanında yapılan çalışmalarda verdiği destekten dolayı ödülü takdim edildi. 4 Kasım, Birinci Uluslar arası Yanık Haftası’nda (First National Burns Week) Dubai’de ödülü takdim edildi. Almanya Münih’de bir irtibat ofisi kurdu.

2008 yılına gelindiğinde ise çok sayıda ödülün sahibi oldu. 18 Şubat, Böbrek nakli alanındaki öncülüğü ve böbrek nakli alanına yapmış olduğu değerli katkılarından dolayı ödülü Prens Abdulaziz Bin Salman tarafından takdim edildi.13 Mart, Karaciğer nakli alanındaki öncülüğü ve karaciğer nakli alanına yapmış olduğu değerli katkılarından dolayı ödülü Prens Raad Bin Zeid tarafından takdim edildi. 27 Mart, Organ Bağışı ve Organ Nakli alanında yapılan çalışmalarda verdiği desteklerden dolayı ödülü Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç tarafından takdim edildi. 02 Haziran, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Ümitköy Semt Polikliniği’ni açtı. 5 Eylül, Washington Universitesi Konuk Profesörlüğü (Washington University Visiting Professorship) ödülü aldı. 10 Eylül, Uluslararası Yanık Derneği (International Society for Burn Injuries) 2006-2008 yılları arasındaki başkanlık görevinin sona ermesiyle beraber deneğe yapmış olduğu katkılardan dolayı ödül aldı. 30 Eylül, Prague Yanık Merkezi’nde (Prague Burn Center) Prof. Dr. Radana Königova tarafından Onursal Üyelik Ödülü takdim edildi. Sindh Üroloji ve Organ Nakli Enstitüsü ( Sindh Institute of Urology and Transplantation) tarafından Onursal Konuk Plaketi ödülü aldı. İran Medikal Bilimler Akademisi’nden ( Academy of Medical Sciences of Iran) Onursal Üyelik Ödülü aldı. Orta Doğu Organ Nakli Derneği ( Middle East Society for Organ Transplantation) tarafından organ nakli ve bağışı alanında yapmış olduğu katkılarından dolayı ödülü takdim edildi. 2009 yılının 2 Ekim’inde Beyrut’ta, Asya Organ Nakli Derneği tarafından Onursal Konuk Plaketi ile ödüllendirildi.

2010 yılında Uluslararası Yanık Derneği’nin (International Society for Burn Injuries) 50. yıl dönümünün kutlandığı 15. Uluslarası Yanık Derneği Kongresi’ni 21-25 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul, Swissôtel’de düzenledi. 24 Haziran, Uluslararası Yanık Derneği Dönem Başkanı Dr. Ronald G. Tompkins tarafından Onursal Üyelik Ödülü takdim edildi. 4 Ekim, Amerikan Cerrahlar Koleji tarafından 97 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk cerrahı “ŞEREF ÜYE”liğine seçildi.

2011 yılında siyasete atılan Mehmet Haberal, 12 Haziran’da gerçekleştirilen Genel Seçimler’de 24. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili seçildi.

2013 yılının 1 Temmuz’unda Uluslararası Haberal Transplantasyon ve Eğitim Vakfı’nı (IHTEF) kurdu. 3 Aralık, Dünya Tıp, Tıbbi Araştırma-Teknik ve Etik Bilimler Akademisi’nin (WAMBES) Açılış Toplantısını Ankara’da düzenledi. 4-6 Aralık, Karaciğer Transplantasyonu 25.Yıldönümü Kongresini Prof. Dr. Thomas E. Starzl Onuruna Ankara’da düzenledi. Kongre esnasında, Kuveyt Transplantasyon Derneği, Ürdün Cerrahi Derneği ve Pan Arap Karaciğer Transplantasyon Derneği tarafından “Başarı Ödülüne” layık görüldü.

2014 yılında ise 10-13 Eylül, Orta Doğu Organ Nakli Derneği’nin (MESOT) 14. Kongresini İstanbul’da düzenledi. 2014-2016 yılları arasında geçerli Dernek Başkanlığı görevine başladı. 16-18 Ekim, Amman, Ürdün Cerrahi Derneği (Jordanian Surgical Society) tarafından Şükran Ödülü takdim edildi. Kasım, Amerikan Cerrahlar Koleji (American College of Surgeons) tarafından 2014-2017 dönemi arasında “Yöneticiler Kurulu Üyesi” olarak seçildi. 2-3 Aralık, Buenos Aires, Arjantin Tıp Akademisi (Argentinean Academy of Medicine) tarafından Onursal Üyelik Ödülü ve Ulusal Tıp Akademisi ve Sosyal Bilimler ve Yönetim Bilimleri Üniversitesi (UCES) tarafından Onursal Doktora (Doctor Honoris Causa of La Universidad de Ciencias Empresariales y Sociales) ünvanı verildi. 10 Aralık, Bişkek, Kırgız-Rus Slav Üniversitesi (Kyrgyz-Russian Slavic University) tarafından Onursal Profesör ünvanı verildi. 15 Aralık, Ankara, Türk Dünyası Transplantasyon Derneği’ni (Turkic World Transplantation Society, TDTD) kurdu.

2015 yılının 20-22 Mayıs’ına gelindiğinde Türk Dünyası Transplantasyon Derneği’nin (TDTD) 1. Kongresini Kazakistan’ın Astana şehrinde 22 farklı ülkeden 550’ye yakın kişinin katılımıyla ve büyük bir başarıyla düzenledi.

2016 yılında da çalışmlarına hızla devam eden Mehmet Haberal, 1-3 Haziran, Türkiye Organ Nakli Derneği (TOND) ve Türk Dünyası Transplantasyon Derneği’nin (TDTD) Müşterek Kongresini Azerbaycan’ın Bakü şehrinde 21 farklı ülkeden 450’ye yakın kişinin katılımıyla ve büyük bir başarıyla düzenledi. 18 Ağustos, Hong Kong, Dünya Organ Nakli Derneği (The Transplantation Society) tarafından 2018-2020 dönemi arasında “Başkan” olarak anons edildi ve 18 Ağustos 2016 tarihi itibariyle “Seçilmiş Başkan” olarak Yönetim Kurulu’nda göreve başladı. 3-4 Kasım, Ankara, Türkiye Organ Nakli Derneği (TOND)’nin Prof. Dr. Thomas E. Starzl’ın 90. yaş günü onuruna Karaciğer Tümörleri ve Transplantasyonu konulu uluslararası sempozyumunu düzenledi.

2017 yılının 8 Mart’ında Kraliyet Tıp Akademisi tarafından, derneğin 212 yıllık tarihinde ilk kez “Distiguished Fellow” unvanı verildi. 11-12 Mayıs, Amerikan Cerrahlar Koleji Türkiye Bölümü toplantısını Başkent Üniversitesi Bağlıca kampüsünde büyük bir başarıyla düzenlenledi. Ana teması “Cerrahi Enfeksiyonlar” olan toplantıya 200’ün üzerinde bilim insanı katıldı. 23 Ekim, Amerikan Cerrahlar Koleji (ACS) tarafından 104 yıllık tarihinde ilk kez, uluslararası bir üyeye, sağlığa, eğitime ve insanlığa katkılarından dolayı “Distinguished Philanthropist Award” (Hayırseverlik Ödülü) verildi. 1-3 Kasım, Türkiye Organ Nakli Derneği (TOND) ve Türk Dünyası Transplantasyon Derneği’nin (TDTD) 2. Müşterek Kongresini Ankara’da, 29 farklı ülkeden yaklaşık olarak 400 kişinin katılımıyla ve büyük bir başarıyla düzenledi. Aralık 2017, İnsanlığa katkılarından ötürü Ürdün Prensi Raad bin Zaid tarafından “Sheikh al Cerrahiye” ünvanı ile ödüllendirildi.

2018’de ise 10-12 Mayıs, Amerikan Cerrahlar Koleji Bölge toplantısını Başkent Üniversitesi Bağlıca kampüsünde büyük bir başarıyla düzenlenledi. Ana teması “Bölgemizde Tıbbi ve Cerrahi Eğitim ve Cerrahideki Son Gelişmeler” olan toplantıya 12 farklı ülkeden 200’ün üzerinde bilim insanı katıldı. 4 Temmuz, Dünya Organ Nakli Derneği’nin Madrid’de düzenlenen 27. Uluslararası kongresinde, gerçekleşen faaliyet toplantısı sonrasında Dünya Organ Nakli Derneği (TTS) Başkanı olarak görevine resmen başlamıştır. 27 Ağustos, 37. Uluslararası Tıp Bilimleri Akademisi (IMSA) Kongresi’ne onur konuğu olarak davet edildi. Galsgow’da 400 yılı aşkın geçmişi olan The Royal College of Phisicians and Surgeons’un tarihi binasında yapılan kongrede kendisine Onursal Üyelik Ödülü takdim edildi. 5-7 Eylül, Orta Doğu Organ Nakli Derneği’nin (MESOT) 16. Kongresini Ankara’da başarıyla düzenledi. Toplantıya 39 farklı ülkeden 300’ün üzerinde bilim insanı katıldı. 18 Eylül, Organ nakli bilimsel alanı ve klinik uygulaması, bilimsel iletişim, sürekli eğitim, dünya genelinde organ nakli uygulamasına dair yasal, etik ve doku ve organ bağışı sürecinin (LEDO) gelişmesini desteklemek amacıyla Dünya Organ Nakli Vakfı’nı (ITF) kurdu. 20 Aralık, Turcomoney dergisi tarafından “Türkiye’ye ve Dünya’ya Değer Katanlar” ödülü takdim edildi.

Bütün yaşamını bilime adayan Mehmet Haberal 2019 ylında da başarılarını katlamayı sürdürdü. 17 Ocak, Londra’da bulunan Queen Mary Üniversitesi’ne Konuk Profesör olarak davet edildi ve Konuk Profesörlük Ödülü (Queen Mary University of London Visiting Professorship) takdim edildi. 27 Şubat, Mısır Nefroloji ve Transplantasyon Derneği’nin (ESNT) 37. Kongresi’ne onur konuğu olarak davet edildi ve konuşmasının ardından kendisine “organ nakline dünya çapında yaptığı katkılarından” dolayı ödül takdim edildi. 28-29 Mart, Başkanlığını yürüttüğü Dünya Organ Nakli Derneği’nin 1. Bölgesel Kongresi’ni büyük bir başarıyla İstanbul’da düzenledi. Ana teması “Ülkemizde ve Dünyada Organ Bağışı ve Arttırmanın Yolları” olan kongreye 52 farklı ülkeden yaklaşık 350 kişi katıldı. 5 Haziran, Glasgow Kraliyet Hekimler ve Cerrahlar Koleji (RCPSG) tarafından 1500 kişinin katıldığı bir törenle tarihinde ilk kez bir Türk cerraha Onursal Üyelik ödülü takdim edildi. 5-6 Eylül, Amerikan Cerrahlar Koleji Türkiye Bölümü toplantısını Kızılcahamam Patalya otelinde düzenlenledi. Ana teması “Minimal İnvaziv Cerrahide Gelişmeler” olan toplantıya 100’ün üzerinde bilim insanı katıldı. 29 Eylül, Asya Transplantasyon Derneği (ASOT)16. kongresi, 29 Eylül- 2 Ekim 2019 tarihlerinde Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yapıldı. Prof. Dr. Mehmet Haberal kongreye onur konuğu olarak davet edildi ve kongrenin açılışını gerçekleştirdi. Kongre esnasında Hindistan Organ Nakli Derneği (ISOT) tarafından kendisine Onursal Üyelik ödülü takdim edildi. 10-11 Ekim, Türkiye Organ Nakli Derneği (TOND) ve Türk Dünyası Transplantasyon Derneği’nin (TDTD) 3. Müşterek Kongresini Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de, 22 farklı ülkeden yaklaşık olarak 450 kişinin katılımıyla ve büyük bir başarıyla düzenledi. Kongre esnasında Taşkent Pediatrik Medikal Enstitüsü tarafından kendisine Fahri Profesörlük Ünvanı verildi. Buna ek olarak, Özbekistan Sağlık Bakanı tarafından Özbekistan Cumhuriyeti Üstün Sağlık Hizmetleri Ödülü takdim edildi. 7-8 Kasım, Uluslararası Tıp Bilimleri Akademisi (IMSA) ile birlikte Ankara, Kızılcahamam Patalya otelde, ana teması “Medikal Enfeksiyonlar” IMSACON 2019 toplantısını düzenledi. 22-24 Kasım, 16. Pan Helenik Endokrin kongresinin açılış konuşmasını yapmak üzere Atina’ya davet edildi ve kongre sırasında Helenik Endokrin Cerrahlar Derneği tarafından kendisine Dostluk Nişanı takdim edildi. 12 Aralık, Aktobe Kazakistan’da düzenlenen Organ Bağışı Sempozyumuna Onur Konuğu olarak davet edildi. Kongre esnasında kendisine Aktobe Valisi tarafından “Aktobe’nin 150. Kuruluş Yıldönümü” nedeniyle özel olarak tasarlanan madalyon takdim edildi. Aktobe Tıp Fakültesinde 5000 kişinin üzerinde katılımcıya seslenen Prof. Dr. Mehmet Haberal’a Üniversite Rektörü Prof. Dr. Murat Teleuov tarafından “Fahri Profesörlük” ünvanı verildi.

Mehmet Haberal’in editörlük çalışmaları da şu şekildedir:

  • Orta Doğu Organ Nakli Derneği’nin resmi yayını olan ve MEDLINE/PubMed ve MEDLINE, Index Medicus, Excerpta Medica, science Citation Index Expanden TM and Journal Citation Report/Science Edition tarafından indekslenen Experimental and Clinical Transplantation dergisi Baş Editörü “Experimental and Clinical Transplantation” dergisi Editörü
  • Dünya Organ Nakli Derneği’nin yayın organı olan Transplantation Proceedings dergisi,
    • 1996 Misafir Editörü
    • 1998 Misafir Editörü
    • 2000 Misafir Editörü
    • 2002 Misafir Editörü
    • 2004 Misafir Editörü
    • 2005 Misafir Editörü
    • 2006 Misafir Editörü
    • 2008 Misafir Editörü
  • International Medical Journal dergisi Yayın Kurulu Üyesi
  • Investigative Surgery dergisi Yayın Kurulu Üyesi
  • Clinical Transplantation dergisi Yayın Kurulu Üyesi
  • Transplantation Proceedings dergisi Yayın Kurulu Üyesi
  • Saudi Journal of Kidney Diseases dergisi Yayın Kurulu Üyesi
  • Burn Care and Rehabilitation dergisi Yayın Kurulu Üyesi
  • Urology Journal dergisi Yayın Kurulu Üyesi
  • Journal of Burn Care and Rehabilitation dergisi Uluslararası Yayın Kurulu Üyesi
  • Archives of Iranian Medicine dergisi Yayın Kurulu Üyesi
  • American Journal of Disaster Medicine dergisi Yayın Kurulu Üyesi

Kasım 2019 itibariyle,

  • 3071 böbrek, 648’dan fazla karaciğer nakli yaptı
  • 34’den fazla ulusal ve uluslararası bilimsel kongre düzenledi
  • 35 ulusal ve uluslararası tıp derneği üyesi
  • 2000’e yakın Türkçe ve İngilizce bilimsel yayının yazarı. 2 İngilizce, 4 Türkçe kitabı yazarı.
  • Tıp alanında 44 ulusal ve uluslararası ödül sahibi

1000’den fazla çalışanı olan Başkent Üniversitesi bünyesinde 10 hastane, 10 poliklinik, 13 diyaliz merkezi, biri Adana biri Ankara’da olmak üzere 2 kolej, 2 otel, 6 vakıf, 4 vakıf iktisadi işletme bulunmaktadır.

KAYNAK:http://www.mehmethaberal.com.tr/