Prof. Dr. Osman YILMAZ

1960 yılında Rize’nin Selimiye köyünde doğdu. Prof. Dr. Osman YILMAZ  ilkokulu Rize Selimiye Köyü İlkokulu’nda, Ortaokulu Rize Lisesi’nde ve Liseyi İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı.

Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nde, Yüksek Lisansını Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nde ve Doktorasını ODTÜ Fizik Bölümü’nde yaptı.

Doktora sonrası, Italya ICTP (Uluslararası Teorik Fizik Merkezi), ABD Indiana Üniversitesi, ABD Tennessee Teknoloji Üniversitesi ve ABD Vanderbilt Üniversitesi ‘nde araştırma çalışmalarında bulundu.

ODTÜ’de 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1995 yılında Doçent ve 2002 yılında Profesör oldu. Halen ODTÜ Fizik Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.

Yurt dışı indeksli dergilerde 60’in üzerinde bilimsel çalışması bulunmaktadır.  Ayrıca, yurt içi dergilerde çeşitli makaleleri vardır. Yurt içi ve yurt dışı sempozyum ve toplantılara konuşmacı olarak katılarak bildiriler sunmuştur.

Çalışma konuları, Teorik Nükleer Fizik ve Yüksek Enerji Fiziği olup, özellikle Nükleer Fizik konularında uluslararası tanınırlığı/uzmanlığı vardır. ABD, Japonya, Fransa ve Almanya’dan bilim insanları ile ortak çalışmaları vardır.

Klasik Fizik (Mekanik, Elektrik ve Manyetizma), Kuantum Fiziği, Kuantum Mekaniği, Nükleer Fizik ve Enerjinin Fiziği gibi dersler vermektedir.

TÜBİTAK projelerinde yürütücü olarak görev aldı (6 tane). Çok sayıda Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi yetiştirdi (9 yüksek lisans ve 6 doktora öğrencisinin tez danışmanlığını yürüttü).

Uluslararası ICTP (International Centre for Theoretical Physics) ve ECT (European Center
for Theoretical Studies in Nuclear Physics and Related Areas) kuruluşlarının üyesidir.

Evli ve bir çocuk babasıdır.