Recep Ali AKSOYLU                               

10 Eylül 1959 Rize doğumlu olan Recep Ali Aksoylu, Çamlıbel Mahallesi kütüğüne kayıtlı ama İslampaşa Mahallesi’nde kumsala sıfır evlerinde denizle iç içe çocukluğunu geçirdi, İslampaşa İlkokulu’ndan mezun oldu. Rize Lisesi’ndeki orta öğrenimi boyunca zaman zaman sebze halinde babasının ortak olduğu iş yerinde çıraklık yapsa da 1977’de liseyi bitirdiğinde iyi bir matbaa ustasıydı.

Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi’ndeki öğrenimini süresince (1977-1981) İstanbul basınına Rize ve Erzurum’dan muhabirlik yaptı, Trabzon-Karadeniz bölge gazetesine temsilci, ilan acentesi olarak hizmet verdi, bir dönem de Yeni Rize Gazetesi’nin yönetmenliğini yaptı, düzenli yazdı.

O dönem yazılarında özellikle fakülte bitirme tezinin de konusu olan, “çay ve bölge ekonomisi” konularında odaklanan Aksoylu, mezuniyet sonrası kısa bir süre İstanbul basınında da görev aldıktan sonra profesyonel iş yaşamını özel sektörde farklı pozisyonlarda yönetici, işletmeci olarak sürdürdü.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde “İşletme Politikaları ve Organizasyon’’ kürsüsünde yüksek lisansını yaptı (1983-1985).

Tahtakale orijinli Adel Faber/Ellialtı Grubu’nda satış müfettişliğinden satış müdürlüğüne uzanan görevi, ilk profesyonel deneyimi oldu. (1982-1987)

Eskişehir HİBM’de Satın Alma ve Tahakkuk Subayı olarak tamamladığı askerlik görevinin ardından Evyap Grubunda (Sabun & Kozmetik) Satış ve Endüstri İlişkiler Müdürü; Nasco Textile Group (Yatsan, Altınmekik) bünyesinde yatak, ev tekstili ve kumaş işletmelerinin Pazarlama ve Operasyon/İşletme Müdürü; Sagra Special Mağazalar A.Ş. de Genel Müdür Vekili; Linda Tekstil’de Genel Müdür; Doğadan /Tikveşli Grubu’nda Koordinatör ve Başkan Danışmanı olarak görev yaptı.

2001 yılında ABD’de mesleki eğitimlere katılan, Türkiye’deki bir grup için franchising modelde proje hazırlayan, Aksoylu; Türkiye’ye dönüşünde Arıkanlı Holding kuruluşu Mef Eğitim Kurumları bünyesinde ortaokul ve liselere hazırlık konusunda Türkiye’nin en kapsamlı akademik yayın hazırlayan, pazarlayan şirketini kurup, 3 yıl süreyle yönetti.

2007 yılı başında Almanya merkezli Zabel Group Facility Management şirketi tarafından çoğunluk hisseleri alınan En-Has Endüstriyel Temizlik Hizmetleri ve Tesis Yönetimi şirketinin yönetici ortağı olarak kurumsallaşma ve entegrasyon sürecini 2010 Eylül’üne kadar başarıyla yürüterek şirketin Türkiye’de entegre hizmet yönetimi sunabilen nadir şirketlerden biri olmasını sağladı.

2003 yılında SGK’dan emeklilik hakkını da kazanmış olan Aksoylu; farklı sektörlerdeki işletmelere ve işverene iş geliştirme, strateji belirleme, reorganizasyon, iş süreçlerini geliştirme, hizmet yönetimi, aracılık, kurumsallaşma ve kurumsal iletişim, pazarlama konularında danışmanlık katkısı sağlayarak girişimci ve girişimci adaylarına danışman olarak özgün iş konseptleri hazırladı. Konuk veya kısmı zamanlı olarak devlet ve vakıf üniversitelerinde ağırlıklı işletme yönetimi, franchise, aile işletmelerinde kurumsallaşma, kurum kimliği, pazar araştırmaları gibi konularda öğrencilerle mesleki deneyimlerini paylaştı.

Ulusal Franchising Derneği UFRAD Yönetim Kurulu’nda Başkan Vekilliği dahil 6 yıl süre ile sorumluluk üstlenen, Franchising ve Girişimcilik ile ilgili farklı platformlarda çok sayıda seminer veren, akademik çalışmaya katkıda bulunan Recep Ali Aksoylu; Temizlik ve Tesis Yönetimi İş Adamları Derneği TESHİAD’ın Yönetim Kurulunda da Başkan Vekilliği dahil 3 dönem sorumluluk üstlenerek Dış Kaynak Kullanımı sektörünün disiplinlerinin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır.

Öğrencilik döneminde yerel ve ulusal basında farklı sorumluluklar üstlenen Aksoylu; 1995 yılından beri de telifli yazar olarak ulusal ekonomi ve sektör dergilerinde, Rize yerel gazete ve internet medyasında düzenli yazmakla beraber kurumlara özgü periyodik dergi yayınlarının üretim sorumluluğunu ve/veya yayın danışmanlığını üstlenmiştir.

Rize Vakfı’nın kuruluş aşamalarına (1987) da katılan Aksoylu, farklı hemşeri dernekleri üyelikleri yanında Türkiye Kızılay Derneği delegeliğinden Atatürk Üniversitesi Mezun ve Mensupları Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliğine kadar farklı sivil toplum kuruluşlarında görev almıştır.

Recep Ali Aksoylu, çok uzun senelerdir kurulması arzu edilen Rize merkezi İstanbul’da bütünüyle temsil edecek özgün bir derneğin kurulmasına da öncülük etmiştir. İki yıla yaklaşan bir hazırlık sürecinde tüzüğünden yapılanma modeline kadar kurguladığı, 2014 yılı sonbaharında tüzel kişiliğini alan Rize Merkez Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ndeki (RİMER) başkanlığı boyunca ve sonrasında Rize’nin sosyal, kültür ve folkloruna dair birçok örnek projenin gerçekleşmesinde direkt katkısı olmuştur. 1999 yılında ilgilenmeye başladığı Rize’nin çay öncesi birincil ekonomik ürünü kenevir – feretiko konusu ile Rize merkezin 80 öncesi en yaygın, popüler müzik enstrümanı olan Armonik’in büsbütün kaybolmaması ve yeniden folklorumuzda yer alması için son 10 yıldır yazmakta, programlara katılmakta ve organizasyonların düzenlenmesine katkı sağlamaktadır.

Moda Tekstil Tasarım mezunu Begüm Naz ile Sinema, Radyo ve Televizyon Bölümü mezunu Bengi Nur’un babası olan Recep Ali Aksoylu, kamu yararına birçok sosyal sorumluluk projesinde aktif sorumluluk aldı, bir çok sporu da aktif olarak yaptı. Aksoylu, İstanbul Kadıköy’de yaşamını sürdürmektedir.